Van de slangen van de slangenbezweerders op het Jemaa el Fna-plein tot de kamelen in de woestijn: de dieren van Marokko en hoe we ermee omgaan.
Kun je ze al voor je zien als je je ogen sluit en aan de woestijn denkt? De statige kamelen die door de woestijn marcheren? Ze worden niet voor niets het schip van de woestijn genoemd.
En ook al zijn het geen kamelen in Marokko; maar dromedarissen; die met 1 bult. Ze zijn niet minder indrukwekkend.
Dromedarissen
Wist je bijvoorbeeld dat dromedarissen – als er water is – meer dan honderd liter water kan drinken in tien minuten?
Als je het over Marokko hebt, zijn de kamelen/dromedarissen waarschijnlijk de eerste dieren die in je opkomen. Maar wanneer je Marokko bezoekt is er nog een ander dier dat meteen in het oog springt; de muilezel.
Muilezels
In de straten van een stad als Marrakesh of Fes, langs de wegen of in de bergen. De muilezel is een bekend gezicht. Zo worden ze vaak gebruikt als lastdieren: met de karren erachter kunnen ze gemakkelijk vracht door de kleine steegjes van de medina (oude stad) verplaatsen en vervoeren ze ook veel vracht op het platteland. En het zijn ook nog eens handige dieren om jezelf of anderen te vervoeren.
Muilezels zijn een kruising tussen een paard en een ezel. Ze kunnen zich niet voortplanten maar zijn geliefd in Marokko omdat de dieren niet duur zijn en erg sterk.
Slangen
Naast de muilezels heb je ook de slangen op het Jemaa- en Fnaa-plein, de apen en de andere dieren die daar worden getoond.
De slangen van de slangenbezweerders komen uit de woestijn en worden door de slangenbezweerders gevangen en gevoerd.
De apen op het plein komen uit Marokko; dit zijn de Macau-apen die in het wild leven in de Midden-Altlas (rond Ifrane).
Geiten
Wie heeft er ooit die grappige foto’s van de geiten in de bomen gezien? Die vind je ook in Marokko. De geiten zijn dol op de bladeren van de arganbomen en klimmen graag in de boom om ze op te eten.
Marokkanen en dieren
Net als verschillende dieren zijn er ook verschillende mensen en ieder mens gaat op zijn eigen manier met dieren om. Dat betekent dat sommige mensen goed zijn voor dieren en dat sommige mensen helaas minder om dieren geven.
Het leven in Marokko is hard, harder dan westerlingen gewend zijn. En dat betekent dat er vaak armoede is. Marokkanen zijn een trots volk en veel mensen zullen absoluut niet pronken met armoede. Maar armoede is er. Opeens zijn er geen kleren meer om te wassen omdat het geld voor waspoeder op is. Of er komen alleen brood, olijfolie en thee op tafel omdat er simpelweg geen geld is voor iets anders.
De meeste Marokkanen zorgen goed voor hun dieren. Er is in Marokko een groot verschil tussen het leven op het platteland en het leven in de stad. Maar over het algemeen staat leren dichter bij de natuur en realiseren mensen zich ook dat ze ook afhankelijk zijn van hun dieren en dus goed voor ze moeten zorgen.
Maar dat is helaas niet altijd mogelijk. Gelukkig zijn er ook initiatieven zoals Jarjeer; een opvangcentrum voor ezels en muilezels gerund door een Engels echtpaar, die deze prachtige en waardevolle dieren van Marokko verzorgen en verzorgen.
Reis door het magische Marokko en de dieren van Marokko
Hoe behandelen we dieren tijdens onze reizen? Hieronder geven we aan wat we wel en niet doen.
Wat doen we NIET
Omdat we een reisbureau zijn met een Travelife Sustainability Award (en omdat we zelf van dieren houden) zijn er een paar dingen die we wel en niet aanraden. Zo maken wij geen reclame voor het vasthouden en fotograferen van de dieren op de Jemaa El Fnaa. Dit is gewoon geen natuurlijke manier van omgaan met de dieren en deze dieren van Marokko zijn in gevangenschap. Wij steunen dat niet.
We zullen ook niet stoppen bij alle ‘geiten in de bomen’. Helaas komt het voor dat deze dieren langs toeristische wegen in de boom worden geplaatst, speciaal voor de foto en het fotogenieke moment. En het zijn beslist geiten die spontaan in de bomen klimmen om de bladeren op te eten. Maar dat doen ze tijdens het grazen. Als de grond droog en kaal is, en er zitten ‘plotseling’ geiten in een boom, dan weet je zeker dat die geiten niet spontaan zijn gekomen. We zullen daarom niet stoppen voor dergelijke scènes.
Wat doen we?
Wat we wel aanbieden zijn tochten op een muilezel en -in de woestijn- tochten op een dromedaris
Dit komt omdat we ervoor zorgen dat we samenwerken met mensen die hun dieren goed behandelen en waarvan we weten dat de eigenaren het geld kunnen gebruiken om voor hun dieren te zorgen.
Een muilezel is ook goedkoop omdat hij veel van de bomen en struiken in de omgeving kan opeten. Maar niet alles! Soms zie je vrouwen op het platteland takken en struiken verbranden. Raar maar waar; dat is om hun dieren te voeren. Dat struiken op zich te hard en stekelig zijn voor de muilezels. Maar als ze worden verbrand, verteren de dieren ze.
Maar de laatste jaren hebben de dromedarisrijders in het zuiden het zwaar te verduren; omdat er geen toeristen waren en het steeds droger werd, was het erg moeilijk voor hen om goed voor hun dromedarissen te zorgen en het voedsel te kunnen kopen dat deze dieren van Marokko en de woestijn nodig hebben.
Dus…
De dieren van Marokko zijn het bekijken meer dan waard. Als je met ons naar Marokko komt, laten we je de dieren zien en nog veel meer. Dit doen we op een manier die prettig is voor zowel de dieren als voor jou.
We hopen u binnenkort te mogen verwelkomen zodat u de dieren van magisch Marokko voor jezelf.