Sociale gewoonten in Marokko
Oké, we hebben een vraag over sociale gebruiken in Marokko. En ik blijf erover nadenken: waar te beginnen? Want -vanuit mijn westerse oogpunt- is alles anders in Marokko. Dat is een van de dingen die dit een geweldig land maken!
Nou, ik heb besloten om vanaf het begin te beginnen. En het begin is -voor mij- bij het binnenkomen van het land.
Zodra je het vliegtuig uitstapt en je staat in de rij voor de douane, zijn er een paar dingen die je anders opvallen (dit is afgezien van het klimaat: daar zal een andere post over gaan).
Kleding
Allereerst: als je naar je medereizigers kijkt: kleding. Ja, je mag -als vrouw- Marokko in met een haltertopje en spaghettibandjes en een kort rokje. En je kunt er in een grote stad als Marrakech mee rondlopen. Persoonlijk; Ik vind het niet erg respectvol. Over het algemeen wordt het als fatsoenlijk beschouwd om je schouders te bedekken en een broek of rok onder de knieën te dragen. En trouwens; dit wordt ook als fatsoenlijk beschouwd voor mannen!
Respect
Dit brengt me bij het volgende onderwerp van ‘sociale gewoonten’, een onderwerp dat moeilijker te definiëren is: respect. In Marokko is het erg belangrijk om mensen te respecteren. En dat zie je ook als je in de rij staat te wachten bij de douane; de jongens die de wachtrijen verdelen en ervoor zorgen dat alles soepel verloopt, ze helpen graag ouderen, gehandicapten en mensen met kinderen. Zij zorgen er altijd voor dat mensen met een beperking heel snel geholpen worden, minder hoeven te lopen en met zorg behandeld worden.
Gastvrijheid
Gastvrijheid is belangrijk in de Marokkaanse cultuur: mensen worden heel hartelijk begroet, aangesproken, welkom geheten. Ze krijgen respect. In dezelfde wachtrijen op het vliegveld hoorde ik mede-westerlingen er ook met minachting over praten: je zult mannelijke collega’s elkaar zien begroeten met kusjes op de wang & wat koetjes en kalfjes, handen schudden. In Marokko is dit dé manier om met elkaar om te gaan. Niemand doet ‘haasten, haasten, haasten, haasten’, ‘klus moet worden geklaard’. Nee, mensen nemen tijd voor elkaar, praten.
Oprechte interesse
Je ziet het overal. Mensen praten, handen schudden, kussen op de wang, hand in hand lopen.
Mijn advies als westerse buitenlander: zie het en waardeer het. En behandel mensen met hetzelfde respect. Probeer ‘dank u wel’ in het Arabisch te leren zeggen (het is ‘shukraan’). Als iemand je benadert en iets probeert te verkopen wat je niet wilt: blijf vriendelijk en beleefd en maak duidelijk dat je geen interesse hebt. Dat is oké en ze zullen het niet erg vinden, gebruik humor; Marokkanen kunnen dat waarderen. Wees gewoon respectvol.
Over sociale gewoonten valt nog veel meer te vertellen. Zoals ik al zei: alles is anders. Eten, wonen, etc. etc. Maar les nummer één: toon respect! Al het andere zal volgen.
Benieuwd naar je reactie!
Marjolein